Naročanje preko spleta – pojasnilo terminologije

DELJIVOST ZADNJIH SEDEŽEV
Prvo na kar je potrebno biti pozoren pri naročanju je zadnja klop (oz. zadnji sedeži). Da bi izbrali pravilno sličico sedišča, je najprej potrebno preveriti ali ima vozilo, za katerega se naročajo prevleke, zadnja sedišča v enem delu ali ima deljiva sedišča ali dele sedišča (naslon), kot je razvidno iz fotografij. Vozilo lahko ima tudi naslon za roke, kar je potrebno vzeti v obzir.

   

LETO PROIZVODNJE
Modeli avtomobilov imajo velikokrat ‘facelifting’ oziroma vmesno linijo (različico/ izvedbo), ki se lahko bistveno razlikuje od začetnega modela, zato je zelo pomembna letnica proizvodnje.

ŠTEVILO VRAT
Pomembno je, da se izbere pravilno število vrat na vozilu. Vozilo ima lahko 2, 3, 4 ali 5 vrat.
Če ima 3 (troje) vrat, potem se na primer všijejo dodatne odprtine/luknje na prevlekah pri ročicah za spuščanje hrbtišča sedeža, katerih ni v vozilih s 4 ali 5 vrati.

    
Kar se tiče 4 ali 5 vrat je razlika naslednja:
Za modele, katerim se pri odpiranju zadnjega prtljažnika dvigne tudi zadnje steklo, izberite opcijo s petimi (5) vrati. Za tiste, kjer pa se dvigne zgolj prtljažnik, zadnje steklo pa ostane na mestu, izberite opcijo s štirimi (4) vrati.

PREDNJI NASLON ZA ROKE
Potrebno je označiti ali ima vozilo naslon za roke med voznikom in sovoznikom.

BOČNE ZRAČNE BLAZINE (AIRBAG)
V primeru, da imajo prednji sedeži bočne zračne blazine, se na prevlekah naredijo odprtine, da bi se lahko blazine nemoteno aktivirale.

ZLOŽLJIVE MIZICE NA HRBTIŠČIH PREDNJIH SEDEŽEV
To so majhne letalske mizice za potnike na zadnjih sedežih, za hrano, pijačo ali stvari, ki se spuščajo ali dvigajo po potrebi.

ŽEPI NA HRBTIŠČIH PREDNJIH SEDEŽEV
Žepi za shranjevanje stvari potnikov na zadnjih sedežih, ki se nahajajo na zadnji strani hrbtišč (naslonov) prednjih sedežev, se lahko sešijejo iz materiala za prevleko, če se to poudari pri naročanju prevlek.

ŠPORTNI PREDNJI SEDEŽI
Prednji sedeži so lahko običajni ali športno oblikovani (školjkasta oblika s povišanimi stranskimi robovi – recaro).

 

SPREDNJI NASLONI ZA GLAVO
Oblika naslona za glavo na sprednjih sedežih je lahko:
RAZKLOPNI: (najpogosteje pri vozilih Renault). Ti nasloni se razklapljajo, razširjajo ali ožajo (iz strani – profila, izgledajo kot narobe obrnjena črka ‘U’).
AKTIVNI: tisti ki se ne morejo popolnoma izvleči iz hrbtišča sedeža, ampak se zgolj nameščajo po višini. Zatorej se mora pri šivanju in nameščanju prevlek pustiti večja odprtina (z ježki), da bi se prevleka lahko namestila preko naslonov za glavo, ki se ne morejo odstraniti.
OBIČAJNI: Če ima vozilo prednje naslone za glavo, ki niso niti razklopni niti aktivni, so to verjetno običajni nasloni za glavo.

SOVOZNIKOVO HRBTIŠČE NASLONA SE ZLOŽI V MIZICO ZA VOZNIKA
Pri dostavnih vozilih ali enoprostorcih je možno, da se sovoznikov sedež zloži v hrbtišču in postane mizica, katero lahko uporablja voznik (torej na zadnji strani hrbtišča je plastika, včasih z vdolbinami za kozarce in podobno).

ODPRTINA ZA TRETJI VARNOSTNI PAS NA ZADNJEM NASLONU SEDEŽA (NA PREVLEKI)
Preverite, če obstaja tretji varnostni pas na zadnjih sedežih (na sredini), ki je nameščen na naslonu (saj se mora pustiti odprtina na prevleki). Če je varnostni pas nameščen na strehi ali podobno, potem to ni pomembno za prevleko.

ZADNJA STRAN HRBTIŠČ PREDNJIH SEDEŽEV – TRDA (PLASTIČNA)
Hrbtišče prednjih naslonov je lahko iz materialov iz katerega je tudi preostali sedež, lahko pa je hrbtišče tudi čvrsto-trdo – na primer plastično. Ta del se ne oblači v prevleko, zato morate v tem primeru izbrati prevleko s to opcijo pri naročanju.

ODPRTINE NA PREVLEKI ZA ISOFIX (OTROŠKI SEDEŽ)

 

OPREMA
Pri nekaterih znamkah vozil je verzija opreme pomembna, ker se glede na opremo, razlikujejo tudi sedeži.

KONTAKT